FRÅGOR OM VÅRA PRODUKTER

Tree-shirt kommer från en kollektion som heter Earth Positive tillverkad av Continental Clothing. Earth Positive utmärker sig genom att vara både ekologiskt och etiskt försvarbar, samtidigt som tröjorna är av hög kvalitet.

Ett problem vi ser med många eko-produkter är prislappen och vi tycker inte att det ska kosta skjortan att välja ett klimatsmart och rättvist alternativ. Earth Positive tar bort onödiga mellanled och genom att även vi pressar våra omkostnader kan vi erbjuda Tree-shirts som behandlar miljö, arbetare och din egen plånbok på ett schysst sätt.

Här har vi samlat information för att kunna besvara de vanligaste frågorna vi får som rör våra produkter.

Om du har ytterligare frågor är du välkommen att ta kontakt!

VAD BETYDER KLIMATSMART?

För att kunna kalla en produkt ekologisk eller klimatsmart måste man se till hela produktionskedjan. När det kommer till t-shirts bör man alltså börja på bomullsfälten. Bomullen i en Tree-shirt odlas för hand, utan tunga bensindrivna maskiner. Vid odlingen används ingen konstgjord gödning och inga skadliga bekämpningsmedel. Vid själva tillverkningen används uteslutande förnybar energi, framställd från vind- och solkraft.

Resultatet är en häpnadsväckande reducering av koldioxidutsläppet jämfört med konventionell industriell produktion. Organisationen The Carbon Trust konstaterade i sin granskning av verksamheten att med konventionella metoder hade utsläppen för en tree-shirt i killmodell storlek L uppgått till 6,574kg CO2, men tack vare de klimatsmarta metoderna har utsläppen minskats till 671g. Det innebär en nästan 90% mindre klimatpåverkan!

En annan viktig aspekt är vattnet. Normalt går det åt ca 20 000 liter vatten att producera ett enda kilo bomull. Detta kräver omfattande konstbevattning vilket naturligtvis tär hårt på en redan pressad vattentillgång. Vattnet till bomullen i våra tree-shirts kommer därför till 95% från monsunregn istället för att slösa på dricksvatten.

När produkten är färdig ska den ju också nå dig som konsument. Earth Positive har en 'Ingen flygfrakt'-policy som innebär att frakten till distributörer i Europa och andra delar av världen istället går med containerfartyg, vilket visserligen tar betydligt längre tid men i gengäld ger ett närmast obefintligt koldioxidutsläpp. Produkterna förpackas också i biologiskt nedbrytbara förpackningar, fria från skadlig PVC-plast, och i 100% återvunna kartonger.

VAD ÄR VI-SKOGEN?

Vi-skogen är en bistånds-organisation som startade 1983, vars vision är en ekologiskt hållbar miljö med ett grönt bälte runt Victoriasjön och goda levnadsförhållanden för småbrukarfamiljer.

VAD ÄR ETT 90-KONTO?

Vi-skogens insamling sker till ett 90-konto som kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Det innebär kontroller fortlöpande görs för att säkerställa att organisationen inte har oskäliga administrationskostnader.

KOMMER PENGARNA FRAM?

Vi-skogen har egna kontor för alla sju projekt i Kenya, Tanzania, Uganda och Rwanda. Redovisningen sköts av inhemsk personal. Kontroll och revidering sker regelbundet av revisionsbyrån KPMG. Vi-skogens svenska personal och styrelsen besöker ofta projekten för att se att verksamheten i fält går enligt planerna. Ledningen i Stockholm och de lokala ledningarna i de olika länderna möts ett par gånger per år för att göra avstämningar.

DESSA ORGANISATIONER ÖVERVAKAR PRODUKTIONEN